Iga minut on kulla hinnaga? Missugune kohvi valmistamise viis passib kõige enam?

Kas sinu kohvi valmistamisega seotud harjumused ning vahendid on piisavalt tõhusad või saaks ajasäästu huvides siiski midagi muuta?Foto: Shutterstock

Kohvisõprade elus on tassike musta auravat jooki justkui rituaal täis naudingut ja elamust. See on osake igapäevaelust, mille mõni võtab ette kindlal ajal päevast, teine suvalisel hetkel. Kuid isegi väga kiirel päeval leitakse hetk kohvipausiks. 

Muidugi tekib kirglikel kohviaustajatel, kel minutid loetud, küsimus kas kohvi valmistamisega seotud harjumused ning vahendid on piisavalt tõhusad või saaks ajasäästu huvides siiski midagi muuta – näiteks soetada kohvimasina.

Kiire ja tuttav või aeganõudvam ja põnevam maitse automaatne või poolautomaatne kohviautomaat?

Ka need, kes loevad vaba aega minutites või lausa sekundites, peaksid endale vahel lubama tassi kohvinaudingut.  Parim kohvimasin on muidugi selline, mis vastab täpselt kasutaja vajadustele. 

Automaatsed kohvimasinad jahvatavad joogi tarvis ise ube ja see võimaldab kogeda värskeimat maitset ning aroomi. Kuigi ubade jahvatamise protsess võtab omajagu aega, ei tasu ehmuda – jahvatatakse ju ainult nii palju ube kui ühe tassi kohvi jaoks vaja. Seega olenevalt masina tehnilisestvõimekusest peaks automaatne kohvimasin espressot valmistades oma töö hästi ja kiirelt ära tegema. Topeltespresso peaks valmima umbes minutiga. Piimaga kohvi valmistamisele kulub aega veidi enam, kuna piima kuumutamine ja vahustamine võtab oma aja. 

Oluline argument automaatse kohvimasina soetamiseks on, et automaat hoolitseb selle eest, et iga tass kohvi oleks sama maitsega, mis eelmine (seda muidugi juhul, kui sa ise seadistust ei muuda). Seetõttu peaks täisautomaatne masin olema suurepärane lahendus neile, kes üllatusi ei armasta.

Poolautomaatsed masinad, perkolaatorid ja filterkohvimasinad valmistavad üldiselt jooke juba eelnevalt jahvatatud kohvist. Need masinad pakuvad soovi korral võimaluse olla kohvi valmistamise protsessi rohkem kaasatud, nii et olenevalt soovitud oskustest ja teadmistest saad tunda barista rolli kohvi ja vee suhte, temperatuuri või koguse reguleerimisel. 

See võimaldab valmistada igaühele just soovitud kangusega kohvi. Teades pereliikmete või sõprade maitseid, võite olla nende parim barista. Seda muidugi seni, kuni jagub aega. 

Paarist tassist kohvist ei piisa – vali perkolaator või filterkohvimasin

Mõnikord võib ühe tassi kohvi valmistamine teise järel olla äärmiselt tüütu ja ajakulukas, eriti kui pead seda tegema sageli ja suurtes kogustes. Kui kohvi tuleb sageli serveerida korraga suuremale seltskonnale, tasub kaaluda perkolaatorite või filterkohvimasina kasutamist. 

Perkolaatorigai kohvi valmsitamiseks on vaja jahvatatud kohvi ja pisut enam aega võrreldes täis- või poolautomaatse kohvimasinaga. Mõned perkolaatorid valmistavad kohvi koguni 60 minutit, mõned saavad töö kiiremini tehtud. Korraga saab aga valmistada kuni 90 tassi kohvi, mille temperatuuri hoitakse pidevalt ning soe kohv on kogu aeg võtta. 

Perkolaatoriga saab keeta ka lihtsalt vett või teed ja hoida sedagi pikalt kuumana. See tähendab, et näiteks suure perepeo ajal ei pea vett pidevalt uuesti keema ajama, et valmistada soovijale tass kohvi või teed. 

Oluline on eelnevalt lihtsalt hinnata, kui palju kulub keetjal kohvi valmistamiseks aega ja lülitada see tööle sellise arvestusega, et kohv oleks külaliste saabumise ajal joomiseks valmis.

Teine lahendus neile, kes soovivad korraga rohkem kohvi, on filterkohvimasinad. See on sobilik neile, kel ei tule ette koosviibimisi, kus on vaja serveerida kümneid tasse kohvi. 

Filterkohvimasinas joogi valmistamiseks on vaja jahvatatud kohvi ja 10 tassi kohvi valmistamiseks kulub ligikaudu 5-6 minutit. Enamikul filterkohvimasinatel on samuti olemas küttesüsteem, mis hoiab kohvi kuumana. 

Hea kohv ei ole lihtsalt harjumuse küsimus või midagi, mis on seotud valmistamisele kuluva ajaga. Kohvimasinad on loodud vältimaks kohvi pikka ootamist ja liigset vaeva selle valmistamisel. Seetõttu teeb suurem osa masinaid ära kõige olulisema töö. 

Automaatsest kohvimasinast kiiremini kohvijoogi valmistamine on proovikivi igale inimesele. Poolautomaatse masinaga kohvi valmistamisel on valmistaja küll protsessi kaasatud ja kohvi valmistamine võtab veidi kauem aega, kuid käib siiski suhteliselt kiirelt ja vaevata. Kui aga tahad valmistada mitu tassi kohvi korraga, siis pea meeles, et nii filterkohvimasinatel kui ka perkolaatorite keetmisprotsess on veidi ajakulukam, seega tasub see variant valida siis, kui soovid protsessi juures olla ja käed ise rohkem külge lüüa.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kolm korda nädalas

Telli Geeniuse kõige hinnalisemad lood oma postkasti

Saadame sulle e-postiga kaks korda nädalas investeerimisportaali Rikas Geenius olulisemad uudised ja analüüsid.